Stop Making These 9 Hair Damaging Mistakes

Bad hair day – again? Do you have dull, lackluster, damaged hair?

Then STOP making these hair damaging mistakes!

By avoiding some serious hair-ruining routines, you can automatically upgrade your hair from damaged, frizzy and dull to gorgeous, healthy, shiny and luscious locks in no time!

1. Stop washing your hair….

So often. We might all be guilty of this one as we all want fresh, clean hair, but washing your hair is damaging. Simply getting hair wet can lead to more breakage. Also, shampoos can over-clean hair too well by removing the oils your hair naturally produces, resulting in dull and dry hair.

Solution: Wash you hair less. Dry shampoos are a good option for those in-between days. However, if you have to wash daily, use a mild shampoo and avoid products labeled as deep cleansing or clarifying.

2. Condition, condition and condition

Don’t fear conditioning your hair. Conditioning not only protects your hair, adds shine and increases growth, but it also prevents breakage and damage to the internal hair shaft.

Solution: The trick here is to find a lightweight conditioner for people with thin or oily hair. If you have thick, coarse hair, stick to heavier duty conditioners with lots of natural oils in the base.

3. Over and incorrect brushing

That age old advice of brushing your hair 100 strokes before bed each night is actually one of the worst things you can do to your hair! Over brushing, or brushing your hair from the root to the tips, can actually snap or break hair, ultimately leading to frizz.

Solution: Don’t over-brush. When brushing work your way up, starting from the bottom of your hair to the roots, to avoid running into knots. When combing wet hair use a wide tooth comb to remove tangles.

4. Over-doing the styling products

Are you using silicone products, gels, wax, hairsprays and serums? Then it’s time for a serious hair detox. Using styling agents that contain harsh chemical bases can be one of the most harmful things you can do to your hair.

Solution: Opt for products that contain organic ingredients, and are oil-based such as argan oil, which can actually enhance hair growth and health. Check the label. If you see alcohols of any kind, sulfates, laurates, phylates or ingredients you don’t recognize, put it back on the shelf and avoid giving your hair a damaging chemical bath.

5. Stop blow drying

Blow drying causes a “flash drying” effect that not only removes the surface moisture but also removes water that is bound to the hair — leading to cuticles becoming dry, rigid and brittle. When the hair flexes, the pressure causes the cuticles to crack.

Solution: Use a blow dryer less frequently or let hair air dry when possible. Don’t towel dry. Rubbing hair with a towel can rough up the cuticle leading to more breakage. If you have to blow-dry, use the lowest heat setting. To help mitigate some of the damage, try using a heat-protector spray or leave-in conditioner containing glycerin and propylene glycol because these ingredients reduce water evaporation.

6. Stop over-heating hair with styling tools

Flat irons and curling irons can damage your hair in a different way than blow dryers. Ironing dry hair causes cracking along the edges of the cuticles, which can lead to chipping. Ironing wet hair causes the moisture to burst out in little steam explosions. This causes a bubbling and buckling of the cuticle that appear as tiny hair blisters under magnification. Both types of damage can lead to breakage and split ends.

Solution: The best solution is to not use a flat iron or curling iron. However, iron damage can be reduced by using conditioners formulated with ingredients like cetrimonium chloride. Exposing hair to heat in the presence of such a conditioning agent can increase the strength of the hair, making it harder to break.

7. Cut it off

A lot of us are super guilty of allowing too much time to go between haircuts. When you cut your hair regularly, you’ll catch split ends before they get out of hand.

Solution: Book your appointment. The recommended amount of time for a haircut is every 6 weeks.

hair_being_cut_1

8. Stop pulling your hair out — literally

Pulling your hair back tightly, in a ponytail, bun, or using hair extensions can not only cause damage to your hair and scalp but permanent hair loss.

Solution: Wear your hair down more often. Don’t use tight rubberized hair bands. Choose looser hair bands that are covered with a fabric to protect the hair from breakage. Choose a hairstyle that doesn’t pull on your hair and drop the extensions. If you do need hair extensions or a weave, make sure to get it at a salon that specializes in these services and only wear them for 2-3 months at the most.

9. The best and worst things to eat for healthy hair

Your hair is made of collagen and protein, both of which are made and fueled off of healthy fats and proteins  Keep your hair healthy by snacking on raw, unsalted nuts, avocados, raw coconut, leafy greens, green veggies, fatty fish like salmon and Omega 3 rich eggs. Organic poultry is also a major hair booster and plant protein like hemp and chia seeds are great for your hair too. A diet like this will give you glorious shine and strength.

Warnings: Avoid foods that break collagen down, such as refined sugars and refined grains, which create cell damage and inflammation. If you’re scared of fat or not eating enough protein, you’re not only restricting your body and skin from major beauty benefits, but also your hair!

While it is nearly impossible to prevent all types of hair damage, these are a few simple solutions that can keep your hair looking and feeling healthier!

Advertisement
Advertisement